Mystras, din minunile Greciei

Mystras, din minunile Greciei

Ruine din Mystras, Grecia
Ruine din Mystras, Grecia / Foto: egregores.blogspot.ro

Grecia este o țară alcătuită din locuri minunate, iar Mystras este cu siguranță unul dintre ele. Mystras este un orășel fortificat din regiune Peloponez, zonă care a cunoscut o perioadă de prosperitate și înflorire culturală între secolele al XIV-lea și al XV-lea. Din anul 1830 zona a fost complet abandonată, dar iată că frumoasele edificii străvechi au rezistat în timp și astăzi Mystras este unul dintre cele mai vizitate locuri din Grecia.

Mystras, orășelul din munți
Mystras, orășelul din munți / Foto: www.projects.aegee.org <>/a

Arhitectura orașului crează un cadru de vis și, cu ochii minții, îți poți imagina prinți și prințese care trăiesc în vile somptuoase, țărani, pelerini sau comercianți care umplu străduțele din Mystras. Încă din anul 1989 cetatea, palatul, bisericile și mănăstirile fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Orașul Mystras poate fi considerat un muzeu în aer liber, un loc ce reamintește de epoca glorioasă a puterii și a culturii. Timp de două secole, metropola medievală a avut o istorie plină de victorie, strălucire și contribuții politice, sociale și culturale.

Biserica Sfântul Teodor, Mystras
Biserica Sfântul Teodor, Mystras / Foto: upload.wikimedia.org

Palatele despoților din Mystras sunt poate cele mai interesante construcții din oraș, un complex spectaculos compus din clădiri construite în perioade diferite. Primul dintre ele este Conacul de Cantakuzenoi construit între anii 1250-1350 și de aici șirul conntrucțiilor a urmat o evoluție firească. În Mystras există în total cinci palate, fiecare dintre ele cu o frumusețe și o importanță unică. Palatele abandonate constituie un important punct de atracție pentru vizitatorul modern pentru că ele sunt o amintire vie a unei ere ce a lăsat amprente adânci asupra istoriri.

Cetatea din Mystras, o zonă de protecție a orașului medieval
Cetatea din Mystras, o zonă de protecție a orașului medieval / Foto: www.greece-tours.org

În vârful dealului, la o altitudine de 620 de metri se află cetatea construită în anul 1249 ca zonă de protecție și observație a împrejurimilor, totul cu scopul de a asigura protecția orășelului. În curtea exterioară se află un turn circular robust, un rezervor și ruinele unor clădiri ce datează din timpul ocupației turcilor. Tot în interiorul cetății de află și o biserică mică, considerată a fi cel mai vechi edificiu din Mystras.

Clădirile medievale sunt de o frumusețe unică
Clădirile medievale sunt de o frumusețe unică / Foto: www.tour-smart.co.uk

Viața de zi cu zi din Mystras se desfășura pe aleile vechi de secole, în conacele și casele construite aici. Vechi sau mai recente, cele mai multe și-au păstrat forma lor inițială și constituie o sursă valoroasă de informații în ceea ce privește modul de construcție, arhitectura și viața cotidiană a locuitorilor din secolul al XIII-lea. Cele mai interesante și mai bine conservate sunt Conacul Laskaris, Conacul Frangopoulos, dar și Conacul Palataki.

Lăcaș de cult din Mystras
Lăcaș de cult din Mystras / Foto: www.civilization.org.uk

Mai mult de 25 de biserici există la momentul actual în Mystras, iar acest lucru demonstrează încă o dată faptul că omul a avut dintotdeauna o relație specială cu divinitatea. Muzeul Bizantin din Mystras a fost fondat în anul 1951 și de atunci și până astăzi colecțiile sale s-au îmbogățit constant. Acestea cuprind sculpturi bizantine, bijuterii, ceramice vechi, monede, icoane, fragmente de picturi murale.

Intrarea în Mănăstirea Pantanassa
Intrarea în Mănăstirea Pantanassa / Foto: retireandgo.wordpress.com

Așadar, Mystras este un oraș medieval, o poartă de acces spre istoria îndepărtată, maniera prin care putem fi mai aproape de timpurile străvechi.