De multe ori oamenii vor să calce pe urmele istoriei, să vadă structuri care datează din cele mai îndepărtate timpuri, să fotografieze ce a mai rămas din trecutul fantastic al omenirii. Comitatul Wiltshire din Anglia ascunde o adevărată comoară, un monument neolitic ce poartă numele de Stonehenge. Construcţia impresionantului ansamblu începe în anul 3000 înainte de Hristos, atunci când pietre cu înălţimea de 6 metri şi greutatea de 500 de kilograme conturează timid ceea ce avea să fie unul dintre cele mai importante monumente ale lumii.

Stonehenge, iarna
Stonehenge, iarna / Foto: www.historiadaarte.com.br

Stonehenge rămâne un adevărat mister, asta pentru că nu au ieşit la iveală motivele exacte pentru care a fost ridicată structura. Deşi nu se cunoaşte exact rolul pe care îl are întreg ansamblul, se consideră că cei ce l-au construit aveau cunoştinţe în astronomie, Stonehenge fiind o comemorare a zilei de 21 iunie, atunci când are loc Solstiţiul de vară. Monumentul este dedicat zeilor, structura având semnificaţii deosebite, probabil de natură religioasă. Puţinele informaţii dezvăluie teoria care stă la baza întregului ansamblu, structura este în întregime din piatră, iar acest fapt simbolizează că zeităţile sunt nemuritoare.

Cel mai important monument preistoric al Angliei
Cel mai important monument preistoric al Angliei / Foto: www.free-image-download.com

Ansamblul Stonehenge este alcătuit din patru cercuri concentrice construite din pietre uriaşe. Trecerea timpului a dus la dispariţia multor secţiuni din impunătoare structură, forma de cerc se ghiceşte cu greu prin intermediul elementelor care au rămas în picioare. Mulţi arheologi au încercat să descopere originea monumentului, iar experţii în mitologie şi fenomene paranormale au conturat istoria Stonehenge.

Blocurile din piatră au o greutate de 500 de kilograme
Blocurile din piatră au o greutate de 500 de kilograme / Foto: www.maxisciences.com

Se pare că întreg ansamblul ar fi fost ridicat de druizi, o populaţie existentă în Anglia înainte de cucerirea romană. Înainte de răsărit, aceştia înconjurau monumentul şi aşteptau până când soarele se ivea pe cer. Razele soarelui pătrundeau printre blocurile de piatră, iar ei considerau că zeităţile le binecuvintează ziua. Astfel, aveau energie şi putere de muncă pentru întreaga zi, urmând ca la asfinţitul soarelui să vină din nou la Stonehenge pentru a le mulţumi zeilor. Pe parcusul întregii nopţi sărbătoreau reuşitele zilei precedente.

Apusul şi răsăritul, momentele-cheie ale zilei
Apusul şi răsăritul, momentele-cheie ale zilei / Foto: www.oxfordscientificfilms.tv

Stonehenge este cu siguranţă cel mai important monument preistoric al Angliei, o structură despre care nu există informaţii foarte certe, dar care impresionează prin măreţia sa. Anual, sute de mii de turişti din întreaga lume ajung la Stonehenge şi rămân uimiţi de parcursul în timp al întregului ansamblu. După mii de ani, o parte din blocurile de piatră sunt intacte, altele sunt uşor deteriorate, dar într-o bună stare. Dacă ajungi în regiune, trebuie să admiri neaparat blocurile din piatră la răsăritul soarelui sau chiar la apus, acestea două sunt momentele-cheie ale zilei. Priveliştea este uimitoare, razele soarelui pătrund timid printre blocurile de piatră.

Stonehenge, rămăşiţele preistoriei
Stonehenge, rămăşiţele preistoriei / Foto: www.wallofwallpapers.hostzi.com

Stonhenge este un monument misterios, despre care nu există prea multe informaţii, dar care impresionează prin măreţia sa.