Meteora, legătura între Cer şi Pământ

Meteora, legătura între Cer şi Pământ

Meteora, Grecia
Meteora, Grecia

Meteora este unul dintre cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, localizându-se lângă oraşul Kalambaka. Ansamblul inculde şase mănăstiri sculptate practic în roca naturală, la marginea de nord-vest a Câmpiei Tasalia, în centrul Greciei. Altitudinea medie la care se află lăcaşele de cult este de 313 metri şi se pare că primii locuitori din Meteora au trăit aici acum 50 000 de ani. Cea mai veche urmă care să ateste existenţa unui om a fost găsită într-o peşteră preistorică din regiune.

Meteora, Grecia
Meteora, Grecia

Date mult mai concrete apar începând cu secolul al IX-lea, când un grup de călugări ajung până în vârfurile Meteorei. Ei au fost, oficial, primii locuitori ai Meteorei şi au trăit în scorburi şi fisuri pe care natura le-a format în zidurile pietroase. Călugării au dus o viaţă de completă singurătate, întâlnindu-se numai în zilele de duminică sau de sărbători, când se rugau împreună la poalele uneia dintre stânci unde amenajaseră o micuţă capelă.

Meteora, Grecia
Meteora, Grecia

Nu există date concrete cu privire la momentul, sau măcar anul când a început construcţia mănăstirilor care există şi astăzi la Meteora. Cercetările istorice arată că un părinte de la Muntele Athos a adus la Meteora un grup mare de călugări care ulterior s-au stabilit aici şi prin forţe proprii au reuşit să creeze deosebitele mănăstiri. Pentru ei, era locul perfect de a se feri de agitaţia oraşelor şi de a se ruga în linişte. Tot călugării au improvizat un fel de scară care să faciliteze intrările în mănăstiri. Chiar şi aşa, trasnportul de alimente se realiza cu greu, într-un fel de coşuri improvizate, trase până sus cu sfoara.

Meteora, Grecia
Meteora, Grecia

Astăzi, există şase mănăstiri, patru au fost locuite de bărbaţi, iar celelalte două de femei. În prezent, fiecare mănăstire are maxim 10 locuitori, iar clădirile sunt puncte de atracţie pentru turiştii şi credincioşii de pretutindeni.

Studiile geologice arată că stâncile din piatră s-au format acum 60 de milioane de ani, când mişcările tectonice frecvente şi puternice au pus bazele acestei minuni naturale. Rocile sunt un amestec de gresie şi conglomerate, modelate de-a lungul timpului de forţele vântului şi ale apelor. Totuşi, în trecut au existat conflicte între istorici şi geologi. Istoricii spuneau că formaţiunile din piatră de la Meteora nu au fost menţionate niciodată în scrierile autorilor antici greci. Ipoteza conform căreia structurile din rocă au luat naştere mult mai târziu este respinsă de către geologi. Un sector atât de complex nu ar fi avut cum să se formeze într-un timp atât de scurt.

Meteora, Grecia
Meteora, Grecia

În zilele noastre, accesul la cele şase mănăstiri este posibil doar prin intermediul unor trepte săpate în rocă. Efortul de a le urca cu atenţie merită din plin. Locul este încărcat de emoţie, rugăciune şi spiritualitate, Meteora fiind un spaţiu dominat de linişte şi calm absolut. Zona este atât de frumoasă, încât pare ireală.

Meteora se află în topul atracţiilor turistice în Grecia, dar şi în lume. Unicitatea locurilor este protejată de Patrimoniul Mondial UNESCO, iar scopul este acela de a conserva cât mai mult deosebitele mănăstiri.