Oraşul Venezia este situat în nord-estul Italiei, având în prezent o populaţie de aproximativ 210.000 locuitori. Capitală a regiunii italiene Veneto, Venezia este cel mai frumos şi cunoscut oraş din zona nord-estică. Cifrele estimează că 50.000 de turişti vizitează oraşul în fiecare zi, fiind o destinaţie foarte populară în rândul celor ce-şi doresc o vacanţă pe apă. Pe lângă aspectul său cu adevărat spectaculos, Venezia a fost binecuvântată cu numeroase obiective turistice, o cultură şi istorie foarte bine conturate care o deosebesc de toate celelalte oraşe ale lumii.

Piaţa San Marco
Piaţa San Marco

Piaţa San Marco sau kilometrul zero al Veneziei

Este centrul Veneziei şi locul în care s-au întâlnit pentru totdeauna cele mai importante obiective turistice ale oraşului. Un alt avantaj este acela că Piaţa San Marco nu este deschisă traficului rutier, aşa încât, o poţi admira nestingherit, ore întregi fără ca plimbarea să-ţi fie perturbată de zgomotele autovehiculelor. Deloc de ignorat sunt numeroasele magazine din Piaţa San Marco, deşi deţin obiecte luxoase cu preţuri pe măsură. Un alt punct de atracţie din piaţă îl reprezintă numeroasele baruri, terase şi cafenele care pun la dispoziţia turiştilor specialităţi pe bază de cafea sau ciocolată.

Basilica San Marco
Basilica San Marco

Basilica din San Marco-“Biserica de Aur” a Veneziei

Principalul punct de atracţie al pieţei îl reprezintă Basilica din San Marco, cea mai cunoscută biserică din Venezia, monument religios construit în stil bizantin.  Edificiul a fost ridicat în forma actuală în anul 1063, fiind alcătuit la exterior din cinci cupole, patru dintre ele dispuse lateral, cea de-a cincea central. Cele cinci cupole alcătuiesc împreuna formatul unei cruci greceşti. Biserica în sine este un simbol veritabil al bunastării, prosperităţii, puterii. La construcţia monumentului au fost utilizate materiale alese: aur, bronz, mozaic din pietre preţioase. Ca şi lăcaşe de cult mai puteţi vizita Santa Maria Gloriosa, Santa Maria dei Miracoli, şi Santa Maria della Salute.

Clopotniţa din Piaţa San Marco
Clopotniţa din Piaţa San Marco

Clopotniţa din Piaţa San Marco

Este situată în piaţa cu acelaşi nume, fiind un turn înalt de 98,6 metri, dimensiune care îi conferă titlul de cea mai înaltă clădire din Venezia. Înalţimea sa oferă o privelişte de ansamblu asupra pieţei şi întregului oraş.

Marele Canal al Veneziei
Marele Canal al Veneziei

Marele Canal al Veneziei

Dacă ajungi în Venezia nu trebuie să ratezi o plimbare cu vaporaşul pe Marele Canal. Cu o lungime de aproape 4 kilometri şi o lăţime cuprinsă între 30 şi 90 de metri, Marele Canal oferă o privelişte uşor diferită de celelalte părţi ale Veneziei. Casele sunt mai mari, mai solide, însă cele patru poduri amplasate de-a lungul canalului oferă un adevărat spectacol.

Insula Murano
Insula Murano

Insula Murano

Situată la o distanţă de 1,5 kilometri de nordul Veneziei, insula Murano este un ansamblu de 7 insule mici conectate între ele, o zonă fermecătoare a Italiei cu aproximativ 5000 de locuitori. Chiar şi în zilele noastre locuitorii continuă să prospere prin fabricarea sticlei de Murano, cunoscută în întreaga lume. O parte dintre aceste ateliere sunt deschise vizitelor. Cafenelele, restaurantele te invită să petreci un timp plăcut într-o atmosferă liniştită. Dintre insule mai poţi vizita: Burano, Lido, Torcello şi multe altele.

Exponate din Muzeul San Marco
Exponate din Muzeul Plazzo Ducale

Muzee

O excursie în Venezia nu este completă fără o vizită a celor mai importante muzee din oraş. Mare parte dintre ele sunt  galerii de artă, altele adăpostesc documente şi rămăşiţe care menţin vie istoria Veneziei.
Dintre cele peste 30 de muzee ale Veneziei nu rata: Palazzo Ducale, Museo Civico Correr, Ca’Rezzonico, Scuola din Saint Rocco.

Costume veneziene
Costume veneziene

Divertisment

În trecut locul de distracţie al nobililor venezieni, binecunoscutul Carnaval de la Venezia a devenit astăzi o sărbătoare tradiţională a oraşului ce are loc în fiecare an în luna februarie, simbolizând trecerea de la anotimpul rece la cel cald. Paradele stradale în costume sofisticate, piesele de teatru, concertele de muzică instrumentală sau clasică, concursurile cu premii atrag în această perioadă turişti de pretutindeni.