Se spune că cine a trecut odată prin Cluj, va mai trece și cu altă ocazie, aceste oraș din inima Transilvaniei având darul să te readucă pe meleagurile-i pline de farmec. Nu știm exact în ce constă farmecul orașului Cluj Napoca, pentru că vorbim cu siguranță de genul acela de șarm indescriptibil, care nu știi de unde vine, așa cum spuneam mai devreme, însă știi sigur că te prinde indiferent cât de tare ai încerca să fugi de el. Ultima dată când am fost în Cluj, am vrut să nu mai plec. Am auzit multe povești asemenea. Se pare că nu sunt singurul turist acaparat de frumusețea Clujului. Și-am jurat că într-o zi mă voi întoarce acolo, să trec pe unde am mai trecut și să vizitez locuri noi, pe care cu siguranță nu am apucat să le vizitez prima dată. Centrul Universitar, statuia lui „Matei”, „sus la Cetățuie”, iată câteva exemple de atracții turistice pe buzele tuturor celor ce au văzut măcar odată, ca mine, Clujul. Într-o zi mă voi întoarce acolo, ca să am de unde veni înapoi cu povești noi despre locuri vechi.

Dacă e să vorbim despre prima atastare documentară a Clujului, ea a avut loc în vremea celui de-al doilea război de cucerire daco-roman, din 105-106, cronicile vechi declarând faptul că orașul Napuca (așa cum îi era denumirea veche a Cluj Napoca pe vremea înfloritoarei Dacii) ar fi fost una dintre cele mai importante așezări ale acelei perioade, de pe teritoriul actualei Românii. Iată cum istoria confirmă măreția Clujului încă de pe-atunci. Lucrurile nu se schimbă, doar se transformă în ele însele.

cluj vechi
Imagine Cluj vechi

Ce vizităm în Cluj Napoca?

Ca turist, te interesează mai puțin istoria Clujului în rădăcinile lui și ești mai mult interesat de superficialități istorice sau echivalentul a o brumă de informație asupra fiecărui monument vizitat. Ca de exemplu, statuia lui Matei Corvin, poate cea mai celebră statuie din Clu Napocaj, a cărei faimă a trecut dincolo de granițele județului. În afara existenței acestei statui celebre, vom putea vizita Parcul Etnografic, însă nu doar atât!  Dacă ne aflăm pe teritoriul acestui oraș de poveste, vom putea să vedem chiar și splendida Grădină Botanică, faimoasă pentru diferitele-i specii de plante exotice și flori. De asemenea, un itinerar complet al bisericilor ce merită vizitate în Cluj Napoca se prizintă cam așa: Catedrala Greco-Catolica „Schimbarea la Față” – Biserica Reformată – Catedrala Ortodoxă – Biserica Reformată – Calvină cu Două Turnuri – Biserica Unitariană – Biserica Evanghelică – Biserica și Mănăstirea Franciscană – Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihai” – Biserica „Bob” – Biserica Piaristilor. Suficiente biserici pentru două zile de promenadă pe străzile Clujului.

cluj imagine antica
Cluj Napoca

Cetățuia din Cluj

Un alt punct de atracție demn de luat în seamă este, așa cum spuneam și mai devreme, „Cetățuia” sau „sus la Cetățuie”. Aceasta este o contrucție fortificată situată în cartierul Gruia – pentru cei interesați să o viziteze, odată ajunși în Cluj. Clădită prin secolul 18, cu ziduri în formă de stea, Cetățuia privește de la înălțime tot Clujul, parcă păzindu-l de atacurile inamice. Te face aproape să-ți închipui vremurile de mult apuse când Cetățuia se construia pentru a asigura controlul asupra orașului. Multe evenimente istorice se leagă, de altfel, de această contrucție fortificată, ca de exemplu Revoluția de la 1848, când, se spune că Cetățuia a servit multor întemnițări.

statuie din cluj
Statuia lui Matei Corvin – Cluj

Unde ne cazăm în Cluj?

Subiectul este iar unul destul de ușor de dezbătut, având în vedere că acest oraș este unul dintre celemai mari orașe din țară, astfel, beneficiem de o sumedenie de oferte, croite după buzunarele și posibilitățile noastre. Astfel, cazările vor fi dintre cele mai diverse ca și prețuri și facilități, variind în jurul sumei de 160 lei/noapte. Desigur, se pot găsi și mai scumpe de atât, însă și mult mai ieftine, în cazul în care declarăm că ne mulțumim cu puțin.