Mănăstirea Bârsana este de fapt denumirea pentru un întreg complex monahal, construcții din lemn, specific maramureșene care sunt și astăzi un exemplu al acestei arhitecturi uimitoare.  Conform tradiției locale, ansamblul monahal a fost construit din lemn, Bârsana fiind o mănăstire ortodoxă din comuna cu același nume, Maramureș. Complexul este alcătuit din poarta specific maramureșeană, turnul cu clopotniță, lăcașul de cult propriu-zis, altarul de vară, chiliile călugărilor, capela și nu în ultimul rând atelierul artiștilor.

Fiecare detaliu al construcțiilor dezvăluie atenția la detalii
Fiecare detaliu al construcțiilor dezvăluie atenția la detalii / Foto: isabelleart.wordpress.com

Primele atestări documentare ce fac referire la Mănăstirea Bârsana datează încă din anul 1390, atunci când este descris drumul care se bifrucă, o parte ce duce spre sat, iar celălat spre frumoasa mănăstire. Se pare că Mănăstirea Bârsana a fost construită în semn de recunoștință, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru protecția din perioada ciumei din anul 1710. Este greu de stabilit cu exactitate perioadele în care au luat naștere toate celelalte structuri ale mănăstirii, însă mai important decât atât este desăvârșitul simț artistic al întregii lucrări.

Toate structurile urmează aceeași linie arhitecturală
Toate structurile urmează aceeași linie arhitecturală / Foto: camping-bradova.ro

Arhitectul Dorel Cordos este cel care a gândit întregul proiect al Mănăstirii Bârsana, cel care a dezvoltat tot mai mult locul în funcție de necesitățile călugărilor, a sătenilor, dar mai ales în funcție de posibilitățile financiare. Intrarea în curtea propriu-zisă a mănăstirii se face pe sub turnul-clopotniță și imediat pe partea dreaptă se înalță mândră spre cer Mănăstirea Bârsana, cea care a avut până nu demult titlul de cea mai înaltă biserică de lemn din lume, având 57 de metri înălțime.

Aleile înlorite sunt motivul pentru care turiștii vizitează mănăstirea în timpul verii
Aleile înlorite sunt motivul pentru care turiștii vizitează mănăstirea în timpul verii / Foto: plus.googleapis.com

Aleile pietruite par a fi la prima vedere destul de întortocheate, dar fiecare dintre ele are un rol aparte, acela de a conduce credincioșii spre diverse puncte ale complexului monahal. Toate anexele Mănăstirii Bârsana sunt deschise vizitelor, asta pentru ca turiștii și credincioșii să poată admira pe îndelete frumusețea arhitecturii maramureșene. În curtea mănăstirii se regăsește și un muzeu, locul unde sunt expuse fel de fel de obiecte interesante, icoane vechi, documente ale vremurilor trecute, mult mai multe informații legate de Mănăstirea Bârsana și istoria sa. Muzeul este dispus pe două nivele, la parter se află obiecte religioase, în timp ce la etaj se regăsesc o sumedenie de obiecte tradiționale, maramureșene.

Mănăstirea Bârsana, vedere aeriană
Mănăstirea Bârsana, vedere aeriană / Foto: jurnalspiritual.eu

Mănăstirea Bârsana poate fi vizitată în orice perioadă a anului, dar complexul monahal este cu adevărat înfloritor în timpul sezonului cald, atunci când aleile sunt pline de flori multicolore și parfumuri îmbietoare. Pentru a vedea îndeaproape munca artiștilor, vizitatorii pot pătrunde în casa artiștilor, acolo unde se pictează icoane sau se realizeaza diverse lucrări de întreținere a construcțiilor.

Prezența structurilor din lemn completează perfect cadrul natural
Prezența structurilor din lemn completează perfect cadrul natural / Foto: www.bloguldecalatorii.ro

Așadar, Mănăstirea Bârsana este locul care impresionează cu spiritualitatea și energia pozitivă pe care o emană, cu arhitectura uimitoare, dar și aleile înflorite care conferă un farmec aparte regiunii.