Muzeul Aurului din Brad este o expoziție unică în Europa și printre cele câteva muzee ale aurului din lume.Vechi de mai bine de 100 de ani, acest muzeu a adunat mii de exponate din întreaga lume.

De la mici fărâme de metal prețios la pepite masive și de la mărunte bijuterii la statuete de aur, toate reprezentând măiestria prelucrării aurului. Iar acum, după redeschiderea oficială a expoziție și după o renovare extinsă, complexul muzeal arată mai bine ca oricând.

Minerale în combinație cu aur
Minerale în combinație cu aur | Foto: plecatdeacasa

Muzeul Aurului din Brad, o colecție unică

Colecția de la Muzeul Aurului din Brad are în cuprinsul său mai multe categorii de obiecte atât de pe cuprinsul țării cât și din alte zone geografice. Astfel există aici nu mai puțin de 800 de exponate internaționale a căror organizare are foarte multe în comun cu latura științifică a studiului metalelor: proprietăți fizice și chimice, compoziție etc. Dar toate sunt deosebit de spectaculoase în forma lor naturală.
De altfel spectaculozitatea este o caracteristică a celor mai multe obiecte de aur expuse aici. Și în mod ciudat, autorul celor mai neobișnuite forme nu este omul ci natura. În forma sa neprelucrată, așa cum a fost extrasă ea din mină, aurul este adesea adunat sub formă de lamele, filamente, înglobat în alte minerale sau pur și simplu sculptat în forme dintre cele mai sugestive.

Exponate din Muzeul Aurului din Brad
Exponate din Muzeul Aurului din Brad | Foto: plecatdeacasa

Și mai mult chiar, Muzeul Aurului din Brad oferă o privire asupra istoriei țării noastre scrisă cu obiecte arheologice descoperite în regiunea Bradului în timpul cercetărilor miniere. Ele dovedesc prezența omului pe aceste meleaguri cu mai mult de 5000 de ani în urmă iar uneltele descoperite aici stau mărturie faptului că metalul prețios a început să fie excavat în zonă acum circa 2000 de ani.

Exponatele inestimabile de la Muzeul Aurului din Brad

Dacă ar fi să fie socotite strict după greutatea lor, cele circa 20 de kilograme de aur din muzeu ar însemna ceva…dar nu prea mult. Cu toate astea, majoritatea exponatelor au fost evaluate la valori extraordinar de mari, ajungând chiar și la jumătate de milion de euro. Motivul acestor prețuri exorbitante este unicitatea pieselor expuse, majoritatea prelucrate de mâna naturii și extrase cu mare migală de minerii ce le-au descoperit. Cu nume sugestive precum „Harta României”, „Penița lui Eminescu”, „Leul” sau „Dansatoarea de Flamenco”, aceste obiecte unice par să spună fiecare o poveste în sine. Însă, de departe, cele mai apreciate piese din Muzeul Aurului de la Brad sunt două „șopârle” scuptate de natură din aur pur și care sunt evaluate fiecare la 3 milioane de dolari.

Una din șopârle
Una din șopârle | Foto: primariabrad.ro

Ce-i drept Muzeul Aurului din Brad nu strălucește din exterior la justa-i valoare, dar dacă ajungeți aici ar fi mare păcat să nu-i treceți pragul căci exponatele aduse aici de pe întreg globul, dar mai ales sculpturile pe care natura le-a realizat în Munții Metaliferi, fac ca vizita aici să se merite din plin.

Fulgi de aur
Fulgi de aur | Foto: primariabrad.ro