Cadillac Ranch este unul din locurile în care arta se manifestă cu un maxim de nonconformism. Aici, pe terenul unei ferme din Amarillo, Texas, grupul de artiști Ant Farm s-a reunit în 1974 pentru a crea ceva unic: un șir de mașini pe jumătate îngropate în pământ și cu părțile posterioare expuse.

Însă acolo unde pare să fie doar haos, există de fapt ordine iar ideea din spatele acestui proiect a fost pe cât de neobișnuită pe atât de interesantă.

Mâzgălituri, reclame sau semnături, fiecare poate face ce vrea cu spray-ul de vopsea la Cadillac Ranch
Mâzgălituri, reclame sau semnături, fiecare poate face ce vrea cu spray-ul de vopsea la Cadillac Ranch

Cadillac Ranch, arta nonconformistă la americani

Proiectul Cadillac Ranch a fost inițiat de trei artiști locali: Chip Lord, Hudson Marquez și Doug Michels, care în 1974 au decis să recicleze 10 Cadillac-uri rablagite sau trimise la fier vechi. Cadillac Ranch face evident trimitere la una dintre cele mai populare și mai cunoscute mașini ale tuturor timpurilor: Cadillac-ul. Un model ce a apărut și s-a dezvoltat pe perioada a mai multe decenii și care a marcat în mod decisiv evoluția industriei auto de peste Ocean. Și poate că cea mai reprezentativă imagine a acestor mașini este aripioara dorsală de pe aripile spate.

De la an la an perspectivele se schimbă
De la an la an perspectivele se schimbă

Tocmai din acest motiv, creatorii Cadillac Ranch au ales să îngroape mașinile cu botul în pământ, subliniind spatele mașinii și creând o linie evolutivă a acestui model din 1949 până în 1974, cu un accent pus tocmai pe evoluția și mai târziu pe dispariția acelei aripioare. De asemenea, mașinile au fost toate îngropate la același unghi, care – evident intenționat – corespunde cu unghiul de înclinație al marii piramide din Giza în Egipt.

Una din 10
Una din 10

Astăzi Cadillac Ranch nu se mai află pe poziția inițială, fiind mutată la circa trei kilometri depărtare pentru a proteja opera de artă de extinderea orașului Amarillo și pentru a-i permite să transmită același mesaj în  continuare. Însă ambele locații (și actuala dar și cea originală) i-au aparținut aceluiași om, Stanley Marsh III, patronul acestui proiect.

Cele 10 mașini frumos aliniate
Cele 10 mașini frumos aliniate

De altfel, Marsh este un personaj foarte cunoscut în Amarillo pentru suportul pe care l-a acordat manifestărilor artistice nonconformiste, așa cum este și Cadillac Ranch. Însă este interesant de remarcat că ”protejații” săi artiști au realizat și alte lucrări deosebit de interesante în orașul texan. Este cazul unei colecții de semne de circulație false răspândite prin tot Amarillo și cunoscute drept Dynamite Museum sau cel al lucrării intitulate Amarillo Ramp, ultima fiind semnată de cunoscutul Robert Smithson.

Ce apariție bizară în mijlocul câmpului
Ce apariție bizară în mijlocul câmpului

Cadillac Ranch, care este vizibilă de pe autostradă, are un caracter mai aparte, căci cele 10 mașini ce compun această manifestare artistică de proporții pot fi vizitate de oricine, în ciuda statutului de teren particular al fermei pe care stau. În mod tacit, vizitatorii sunt încurajați să intre și să picteze Cadillac-urile după bunul plac.

Și când credeați că le-ați văzut pe toate
Și când credeați că le-ați văzut pe toate…

În plus, autovehiculele au mai primit câte un strat de culoare și cu diferite ocazii: au fost făcute albe pentru filmarea unei reclame, negre cu ocazia morții unuia dintre realizatorii proiectului sau chiar…multicoloră pentru gay pride day. Însă cea mai savuroasă situație s-a înregistrat în 2012, când un hotel de pe Route 66 a investit și le-a redat culoarea reală fiecărei mașini în parte, amplasând aici și o plăcuță comemorativă. Vă puteți închipui că toate au rezistat nepictate cu grafitti vreme de puțin mai mult de…24 de ore, ceea ce este o performanță oricum.

Azi roșu predomină, mâine cine mai știe
Azi roșu predomină, mâine cine mai știe
Cadillac Ranch, un loc istoric pe vechea Route 66
Cadillac Ranch, un loc istoric pe vechea Route 66