Pamukkale, „Castelul de bumbac” al Turciei

Pamukkale, „Castelul de bumbac” al Turciei

 Terasele Pamukkale sunt localizate în zona de nord-vest a Turciei, la aproximativ 20 de kilometri de oraşul Denizli si se prezintă sub forma unor uriaşe terase albe ce par, la prima vedere de gheaţă. Regiunea s-a format pe o suprafaţă de 2,5 kilometri lungime şi 500 de metri lăţime. Anul 129 înainte de Hristos este momentul în care Imperiul Roman cucereşte oraşul antic Hierapolis, aflat la o aruncătură de băţ de Pamukkale. Împăraţii Nero şi Adrian declară zona “staţiune balneară”, uimiţi fiind de minunea pe care au întâlnit-o.

Terasele Pamukkale
Terasele Pamukkale

Cum a apărut regiunea Pamukkale?

Izvoarele termale au format de-a lungul timpului zone de apă de mărimi diferite ce reflectă soarele, cerul şi pereţii albi. La baza formării stau mişcările tectonice care au provocat numeroase cutremure ducând la crearea mai multor izvoare de apă fierbinte. Fenomenul este unul îndelungat, terasele de la Pamukkale formându-se de-a lungul a milioane de ani. Roca albă este de fapt calciul depus la suprafaţă în urma evaporării apelor fierbinţi, calcaroase şi mineralizate. Cele mai recente studii de laborator arată că la fiecare 250 de litri de ape ce curg continuu se depun 2,2 grame de calciu.

Terasele Pamukkale
Terasele Pamukkale

Despre apele termale…

Apele fierbinţi, bogate în minerale sunt renumite  de peste 2000 de ani pentru puterile lor tămăduitoare, fiind locul în care bogaţii veneau aici cu speranţa de a se vindeca de diferite boli. Celebrele ape termale de la Pamukkale au temperaturi cuprinse între 33 şi 50 de grade Celsius. Astfel în unele zone, apele nu pot fi atinse, în special în bazinele superioare, locul de unde izvorăşte apa. În bazinele inferioare, apele ajung la aproximativ 33 de grade Celsius, temperatură prielnică pentru băi îndelungate. Izvoarele termale conţin calciu, sulf, clorură de sodiu, magneziu, fier, elemente curative pentru o multitudine de afecţiuni: boli de inimă, de ochi, piele, reumatism şi altele.

Piscina Cleopatrei
Piscina Cleopatrei

Piscina Cleopatrei. Piscina tinereţii veşnice

Este un alt loc fascinant înconjurat de verdeaţă, palmieri, arbuşti cu flori aflat la doar câteva sute de metri distanţă de Pamukkale. Legenda spune că vestita Cleopatra făcea băi îndelungate în această piscină cu scopul de a-şi păstra pielea tânără. După spusele locuitorilor dacă o persoană înoată în piscina antică va întineri cu 10 ani. Din cauza pietrelor de sub apă nu se poate înota aşa cum ar trebui, însă o baie într-un loc atât de încărcat de istorie te face să treci cu vederea acest inconvenient. Intrarea la Piscina Cleopatrei costă aproape 10 euro.

Ruine din Hierapolis
Ruine din Hierapolis

Dacă vrei să mergi pe urmele istoriei vizitează oraşele antice Hierapolis şi Laodicea.

Ruine din Hierapolis
Ruine din Hierapolis

Deşi de-a lungul timpului obiectivele turistice nu s-au conservat prea bine, aici poţi vedea ruinele unor metropole aflate cândva în plină glorie.

Terasele de la Pamukkale pot fi vizitate pe toată perioada anului, însă este de preferat să mergeţi primăvara şi toamna. Vara, temperaturile aerului ajung chiar şi la 45 de grade, soarele străluceşte necontenit, aşa încât lumina foarte puternică, aerul uscat vă pot cauza disconfort.

Mare atenţie la mediul înconjurător! Angajaţii zonei sunt foarte atenţi la poluare  şi igienă. Din cauza neglijenţei, zona a avut mult de pierdut în ceea ce priveşte ruini şi vestigii antice. Momentul în care Pamukkale a aderat la patrimoniul UNESCO(anul 1988) a dus la o mai buna îngrijire şi conservare a mediului.
Fie că alegeţi să vizitaţi împrejurimile istorice sau să vă relaxaţi la apele termale, vacanţa în Pamukkale va fi cu siguranţă una inedită.